{ "title": "Bulgurlu Pazı Yemeği", "image": "https://www.pazi.gen.tr/images/Bulgurlu-Pazi-Yemegi-11.jpg", "date": "20.01.2024 04:02:37", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Bulgurlu pazı yemeği: Pazı, Anadolu'nun yemek kültüründe yer alan, onlarca çeşit yemeği yapılan, türkülere konu olmuş pancargillerden geniş yaprak bir bitkidir. Yaprakların genişliği, kolay temin edilmesi ve lezzetinden dolayı sarmadan kavurmasına kadar birçok yemeğin ana malzemesi olmuştur. Pazı ile yapılan yemeklerin arasında bulunan bulgurlu pazı yemeğinin yapımı:

Bulgurlu pazı yemeğinin malzemeleri
Bulgurlu pazı yemeği nasıl yapılır?

Pazı yıkanıp temizlendikten sonra ince ince doğranıp hazırlanır. Yemeğin yapılacağı tencereye, zeytinyağı koyduktan sonra kuru soğan doğrayıp atılır. Ocağın altı açılıp kuru soğanlar renk değiştirinceye kadar kavrulur. Sonra salça ilave edilerek iki üç dakika kavurmaya devam edilir. Pazılar tencereye bırakılıp suyu çekinceye kadar karıştırarak kavrulur. Pazının kavurma işlemi sekiz ile on dakika sürer. Pazıların kavrulmasından sonra sırasıyla su, tuz ve bulgur eklenerek karıştırılıp kaynamaya bırakılır. Kaynayınca kısık ateşte 15- 20 dakika daha bulgurlar yumuşayıncaya kadar kaynamaya bırakılır. Yemeğin pişmesi beklenirken üzerine dökülecek yoğurt bir kâseye alınıp iyice çırpılarak özenir. Sarımsak isteniyorsa bir ya da iki diş sarımsak ezilerek bir miktar tuz ile yoğurda ilave edilip çırpılır. Bulgur yumuşayınca ateşten alınır. Demlenmesi ve ılınması beklendikten sonra ılık biçimde üzerine özenmiş yoğurt kaşık ile gezdirerek dökülüp servis edilir. Bulgurlu pazı yemeği hazır.

Afiyet Olsun.
" } ] }